Change Your Space Change Your Space

Halloween pompoen snijden: inspiratie en instructie

Halloween staat weer voor de deur. 31 oktober staat weer helemaal in het teken van griezelen, snoep en verkleden. En natuurlijk: van pompoenen met een gezicht! Benieuwd waar die gekke traditie vandaan komt? Wil jij ook een Halloween pompoen snijden, maar weet je nog niet zo goed hoe je daarmee moet beginnen? Of wil je wel eens wat anders dan dat spookachtig lachende gezicht? Lees dan zeker even verder!

Pompoenen en Halloween

Halloween is voor veel mensen een reden om zich eens flink uit te leven op een pompoen. En laat het nou een paar dagen eerder “Pumpkin Day” zijn! (Dat kan toch bijna geen toeval meer zijn).

halloween-pompoen-snijden-gezicht-klassiek

Los van de vraag waarom zelfs zo’n grote oranje vrucht tegenwoordig een eigen dag verdient, leek het ons daarom leuk om ons in de geschiedenis van de pompoen te duiken. Waarom hollen we die dingen zo graag uit met Halloween?

In het Engels heten die uitgeholde pompoenen met een lichtje een “Jack-o-lantern”, wat oud-Brits is voor “man met een lantaarn”. Daarnaast was het een andere benaming voor ignis fatuus (“gekkenvuur”): mysterieuze, flakkerende blauwe lichtjes boven moerasland, die vroeger vaak werden geassocieerd met spookverschijningen.

Maar het leukste verhaal gaat over een Ierse Smid, ene Jack.  Jack was regelmatig in de kroeg te vinden en had heel wat op zijn kerfstok. Daarom sloot hij een deal met de duivel, om er zeker van te zijn dat zijn ziel niet naar de hel zou gaan. Probleempje: toen hij stierf ontdekte hij ook niet de hemel in te kunnen omdat hij met de duivel had geheuld! Door zijn deal was hij ook niet welkom in de hel, dus was hij gedoemd tot eeuwig rondzwerven. Wel kreeg hij van de duivel nog een enkel gloeiend kooltje uit de hellevuren, die Jack in de knol stak die hij bij zich had, om zijn weg te verlichten.

 

Halloween pompoenen: van Jack’s gezicht tot ware kunstwerken

Vroeger werd het verhaal uitgebeeld door lantaarns te maken uit knollen. De gekke gezichten erin moesten Jack voorstellen. Door de overvloed van pompoenen in de VS – en omdat je in een grote pompoen makkelijker een gezicht krijgt dan in een knol – werd het al snel traditie om pompoenen te gebruiken.

De klassieke Halloween pompoen heeft dan ook een “gewoon” gezicht dat van binnenuit wordt verlicht. Wil je eens wat anders? Dan kun je vast inspiratie putten uit deze geweldige creaties.

halloween-pompoen-snijden-walter-white

halloween-pompoen-snijden-spook

halloween-pompoen-snijden-monster

Wat denk je bijvoorbeeld van een spook of monster, helemaal in de Halloween stijl? Of geef het oude Jack-thema een upgrade en kies voor een moderne badguy. Wij vonden de Walter White pompoen links toch wel bijzonder tof!

 

halloween-pompoen-snijden-gezicht

Ga je toch liever voor een “gewoon” gezicht? Ook dat kun je natuurlijk anders aanpakken. Bijvoorbeeld door de pompoen niet uit te hollen, maar als een waar kunstwerk in de pompoen uit te snijden.

Het wordt natuurlijk wel een beetje lastig om hier nog een waxinelichtje in te krijgen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de pompoen er zeker niet minder creepy op wordt!

Verder kun je deze pompoen dan wél weer een beugel geven. Goals!

halloween-pompoen-snijden-gezicht-groot

 

Halloween pompoen snijden: zo ga je te werk

Goed, tijd om zelf aan de slag te gaan! Want na al die inspiratie wil je nu natuurlijk zelf wel graag zo’n Halloween pompoen snijden. Zo pak je dat aan.

Wat heb je nodig?

 • Pompoen (ja echt)
 • Messen
 • Schuurspons
 • Lepel
 • Naald en/of stiften (tip: gebruik whiteboard markers in plaats van permanent markers, dan kun je eventuele fouten gemakkelijk wegvegen. Niet dat jij fouten maakt natuurlijk, maar just in case!)
 • Eventueel: een boor

Stap voor stap je Halloween pompoen snijden

 1. Alles begint natuurlijk bij de pompoen. Rond deze tijd kun je die overal kopen. Toch willen we je aanmoedigen om je lokale groenteboer te steunen door bij hem het mooiste exemplaar uit te zoeken. Heeft hij ook nog een leuke Halloween.
 2. Snijd met een mes het topje van de pompoen
 3. Gebruik een grote lepel om het vruchtvlees uit de pompoen te verwijderen
 4. Maak de binnenzijde van de pompoen glad met het schuursponsje
 5. Eventueel nog afspoelen en daarna goed laten drogen
 6. Nu is het tijd voor de tekening! Maak je ontwerp op papier en trek over met een naald, of teken direct op de pompoen met de stiften
 7. Snijden maar! Tip: met een boor kun je mooie, rechte gaatjes maken of kleine hoekjes scherp afronden
 8. Met glow-in-the-dark of zwarte verf wordt je pompoen pas echt angstaanjagend!
 9. Op een koele, droge plek is je uitgesneden Halloween pompoen ongeveer twee weken houdbaar. Wil je hem buiten zetten? Smeer hem dan in met een coating of vaseline, dat voorkomt dat er vocht in trekt.
 10. Kaarsje erin en klaar is je pompoen!

Stuur je ons even een foto van jouw ontwerp? Of deel hem met ons op Facebook!

Meer weten over alternatiefgenezen?

Spread the love

Share Post :

More Posts

Geef een reactie