Change Your Space Change Your Space

Deze tete à tete zetel kreeg een tweede leven

Via onze samenwerking met veilingplatform Veilet bereikte ons het onderstaande verhaal. Een verhaal over het nieuw leven inblazen van een voorwerp dat al heel wat heeft meegemaakt. Met recht een plekje in ons museum van verandering dus.

http://natuurgeneeswijzen.verzamelgids.nl/

Opknappen antiek meubelstuk

Op 4 juni 2017 kocht ik bij Museumveiling.nl (Veilet BV) een mahoniehouten tete à tete, afkomstig uit het depot van de RCE (Rijksdienst Cultureel Erfgoed). Het had klaarblijkelijk 35 jaar opgeslagen gestaan.

Volgens de omschrijving is de constructie goed. Het houtwerk vertoont enkele diepe krassen en veel kleine beschadigingen. De zittingregels vertonen los en ontbrekend fineer. Er is oude houtwormvraat aanwezig. De bekleding is slecht. De stoffering van de zitting is vervangen, er is een houten plaat onder deze stoffering aangebracht. De stoffering van de rugleuning is beschadigd maar misschien nog wel te herstellen? Het zeildoek aan de achterkant is beschadigd. De afwerking is vuil en beschadigd.

Een goede en lange omschrijving die in het kort valt samen te vatten: een project.

Na ophalen bleek dat het belangrijkste, het houtwerk, in zeer goede staat verkeerde. De bekleding was in extreem slechte staat (zoals omschreven). De foto’s hieronder vertonen het meubel na ontvangst.

tete-a-tete-restauratie

tete-a-tete-restauratie-achteraanzicht

tete-a-tete-restauratie-detail

Aan de slag

De canvas bekleding aan de achterzijde was waarschijnlijk wel origineel, maar al bij aanraking was het direct kapot. Daar was dus geen twijfel over: dat moet worden vervangen!

Het hele bankje was gevuld met zeegras. Het was al met al een zeer vuile bedoening.

De rugleuning bestond uit aan elkaar genaaide stukken velours; waarschijnlijk afkomstig van de zitting. De zitting was een oud matrasje van kapok met daarover een velours rode bekleding.

De onderkant was ontdaan van de originele singels. Er waren twee vurenhouten balkjes in getimmerd en wat stukken triplex. Het geheel (vooral het triplex en het vurenhout) is jarenlang een goede voedingsbodem geweest voor een kolonie houtwormen. Ik heb de houtwormen niet aangetroffen; waarschijnlijk zijn ze door de RCE reeds verdelgd. Voor de zekerheid heb ik het triplex en het vurenhout direct in een afvalcontainer geworpen en heb het mahonie-en beukenhout tegen houtworm behandeld.

Een leuke bonus

Het bankje heb ik maar buitenshuis geplaatst en aldaar ontdaan van vulling en bekleding. Een enorme hoeveelheid stof kwam er uit. Uiteindelijk bleef er een kaal houten frame over.

Als verrassing viel uit de bekleding een zinken oorlogscent uit 1942.

Het houten frame heb ik ontdaan van honderden kopspijkers, vervolgens met ethanol schoongemaakt en ontdaan van de oude politoer.

Daarna heb ik het frame weer aan elkaar gelijmd met ouderwetse beenderlijm en tenslotte opnieuw gepolitoerd met schellak. Toen was het klaar voor de meubelstoffeerder, inclusief de inmiddels aangeschafte katoenvelours en goudgallon!

Voor en na

Hier zie je twee detailfoto’s. Eén van hoe het houtwerk er eerst uitzag, en daaronder een detailfoto van hoe de andere armleuning er uit kan zien na schoonmaken en politoeren. Na dit proefstukje werd de beslissing genomen om verder te gaan met dit project.

tete-a-tete-restauratie-houtwerk

tete-a-tete-restauratie-houtwerk-na

Het eindresultaat

En tot slot: het eindproduct! Zo staat het bankje nu, na een paar maanden, trots in mijn huiskamer. Ik ben blij dat dit meubel is afgestoten; het stond 36 jaar in opslag stof te vergaren en nu eindelijk heeft het een nieuw leven gekregen.

tete-a-tete-restauratie-eindresultaat

Lees hier alles over alternatiefgenezen

alternatieve-geneeswijzen

Spread the love

Share Post :

More Posts

Geef een reactie