Change Your Space Change Your Space

De geschiedenis van het Vondelpark Amsterdam

Het Vondelpark, één van de bekendste parken die Nederland heeft. Middenin Amsterdam ligt dit prachtig stukje groen waar veel mensen het hele jaar door van genieten. Maar hoe ontstond dit park eigenlijk? Wij geven je een kijkje in de geschiedenis van het Vondelpark Amsterdam.

vondelpark-amsterdam
Photo by Hung Tran on Unsplash

Hoe het allemaal begon…

In 1864, toen Amsterdam nog niet zo groot was, werd er namens een groep particulieren een moeras en weilanden aangekocht. Architect J.D. Zocher krijgt de opdracht om een ontwerp te maken voor een rij- en wandelpark. In de zomer van 1865 wordt het eerste deel voor het publiek geopend. Men noemde het destijds het Nieuwe Park. Twee jaar later wordt het beeld van de dichter Vondel geplaatst en zo ontstaat onder de Amsterdammers, maar later ook officieel, het Vondelpark. Tien jaar later ontwerpt de zoon van Zocher, Louis Paul, het laatste deel van het Vondelpark. Zo is het park in 1877 helemaal klaar en heeft het een omvang van 47 hectare. Het ontwerp zoals Zocher het bedacht had is nog steeds in grote lijnen zo behouden. De particulieren dragen het park in 1953 over aan de gemeente Amsterdam die nog steeds het park in eigendom hebben.

 

De stijl van het Vondelpark Amsterdam

De stijl van het Vondelpark Amsterdam is Engels te noemen. Deze Engelse landschapsstijl gaf vroeger de illusie van een natuurlijk landschap in de stad. Maar nog steeds is het park ontzettend populair, mede dankzij het rustgevende landschap midden in de drukte. Dit is alleen te behouden wanneer men zorgvuldig omgaat met de natuur, de indeling en de vormgeving van het park.

vondelpark-amsterdam-geschiedenis

De ontwikkeling van het Vondelpark Amsterdam

Het park heeft een aantal belangrijke momenten doorgemaakt die in te delen zijn in drie jaartallen, namelijk:

1896

Op dit moment is het park een verzameling van voetpaden, onverharde lanen, bosschages, een slingerende beek, kleine ornamenten zoals een fontein en vaas. Het is een plek waar de Amsterdammer graag komt, geniet van het groen, de paden, het water en lekker flaneert.

1959

Bijna een eeuw later is er veel veranderd. Het park is te duur voor de particulieren en dus wordt het aan de gemeente geschonken. Om de kosten te drukken besluit de gemeente om te gaan renoveren. Ze willen graag meer bezoekers kunnen ontvangen in het park en dus wordt landschapsarchitect E. Mos gevraagd voor een nieuw ontwerp. Een functionalistisch ontwerp waarbij de nadruk ligt op ruimtelijkheid, functionaliteit en de inrichting. Grote bosschages verdwijnen, paden worden vereenvoudigd en zelfs verwijderd hier en daar en er komen nieuwe speelplaatsen.

1996

Een belangrijk moment voor het park want het wordt een rijksmonument. Elk jaar bezoeken ruim 10 miljoen mensen het park en dit wordt steeds meer. Helaas wordt het park hierdoor ook meer vervuild, kent het park slijtage en grote drukte. In 1999 begon men weer met een renovatie zodat het park de grote drukte wél aan kan.

 

Een wandeling door het Vondelpark is een natuurlijke stress verlager.

 

 

 

Spread the love

Share Post :

More Posts

Geef een reactie